top of page

SERVISNI CENTAR

Ski servis naslovna.jpg

Zašto odabrati Hrvoje Sport?​

  • Smanjeno trošenje skija

  • Bolje držanje rubnika skija

  • Bolja klizna svojstva

  • Predvidljivo ponašanje skija

  • Lakše upravljanje

  • Povećana sigurnost

HrvojesportServisWeb.png

VRHUNSKI SKI I SNOWBOARD SERVIS​

U Hrvoje Sportu razvili smo posebnu metodu servisiranja skija i snowborda, kako bi zadovoljila potrebe modernog uživanja na snijegu i postigla vrhunsku kvalitetu servisa.

Višegodišnje iskustvo i timski rad sa vodećim stručnjacima alpskog skijanja iz Švicarske, Francuske, Italije i Austrije, doveli su do simbioze iskustva, tehnike i tehnologije.

Rezultat svega toga je izuzetna kvaliteta servisa u svakom pogledu. Ništa nije prepušteno slučaju, razvijeni su posebni alati i strojevi. Kvaliteta servisa je neuporedivo veća od klasičnih servisa.

Vrhunska obrada klizne plohe i poseban način voskanja omogućuju najbolja klizna svojstva skija. Rubnici skija drže znatno bolje u zavojima i duže zadržavaju oštrinu. Istovremeno, skije su izuzetno lako upravljive.

Od najveće važnosti za sigurnost na skijanju jest upravo ispravan servis skija. Da bismo se mogli sigurno zaustaviti, skije trebaju oštre rubnike. Istovremeno, rubnici moraju biti tako obrađeni i postavljeni, da niukom slučaju ne ometaju putanju skija. Ispravno nabrušeni rubnici, omogućuju savršenu putanju skije u zavoju, bez iznenadnih povlačenja u stranu i savršenu kontrolu skije.

Kamen ski servis.jpg

Kako servisirati skije?

Kada govorimo o servisu skija, čujemo mnogo različitih mišljenja. Kad istim tim ljudima damo skije na servis, s pravom očekujemo da svoje teorije potvrde u praksi. Nažalost rezultati su gotovo uvijek razočaravajući. Nije dovoljno skije "propustiti kroz mašinu", "povući kante" i sl. Osim što treba znati što i kako napraviti, potreban je i kvalitetan alat. Strojevi moraju biti dovoljno precizni. Što je još nevjerovatnije, što su takvi strojevi više automatizirani, to su manje precizni. Tako se često dešava da automatski stroj za obradu skija, skida previše materijala na dijelovima rubnika i time uništava skije. Nerijetko, već nakon par servisa na nekim mjestima nema više rubnika ili podloge.

Bočni_rubnik_ski_servis.jpg

Pod kojim kutovima brusiti skije i snowboarde?

Često čujemo da bočnu stranu rubnika skije treba brusiti pod kutom 89, 88 ili za utrke 87 stupnjeva. Jeli to tako?
Kad bi se sve svodilo na prebacivanje gumba na određeni kut, problema nebi bilo. Ali stvari su malo drugačije. Suprotno uvriježenom mišljenju, taj bočni kut neigra veliku ulogu. Točnije, nitko nemože osjetiti razliku od 5 stupnjeva. Testirano na reprezentaciji Francuske. Ali gotovo svi serviseri su uvjereni da je to najbitnije. Čak i mnogi serviseri u svjetskom kupu!

Mi  brusimo bočni kut na 88 ili 87 stupnjeva i preporučamo da se brusi uvijek pod istim kutom, kako se nebi nepotrebno trošili rubnici. Bazni kut rubnika je najvažniji, iako ćete rijetko čuti o tome (između ostalog i zbog toga što ga je teško precizno izvesti). Bilo koji skijaš osjeti razliku od pola stupnja na rubniku sa strane klizne plohe. Izuzetno je važno i kako je obrađen rubnik sa donje strane ( finoća obrade, prijelaz klizna ploha/rubnik...). Po toj strani klizi odstrugani snijeg / led. Bazni kut bi trebao biti između 0,5 i 2 stupnja. Mi brusimo na 0,55 stupnjeva i preciznost je u granici jedne desetinke stupnja.

Bazni kut ski servis.jpg

Ručni servis skija?

Ručni servis nemože ništa riješiti na skijama. Ručno se ništa nemože napraviti sa strane klizne plohe, osim voskanja. To jednostavno nije moguće. Samozvani serviseri koji rade ručno, mogu jedino naoštriti rubnike sa strane, što nema gotovo nikakvog efekta. Da bi se uopće dobila iluzija oštrih rubnika ( na dodir, a na skijenju nema nikakvog efekta), previše skidaju materijala na rubnicima i time ih nepotrebno troše. Mi skije obrađujemo na strojevima koje smo sami razvili i izradili. Preciznost naših strojeva višestruko nadmašuje bilo koji stroj iz standardne ponude. Naše iskustvo i znanje garantiraju, u svakom pogledu, najkvalitetniji i besprijekoran servis. I to baš svaki puta.

Koliko često servisirati svoje skije i daske?

Za sigurno i ugodno skijanje, ispravno i REDOVITO servisirane skije i snowboardi su od najvećeg značenja.

Skije i snowboardi trebaju se servisirati nakon svakih 3 do 6 dana provedenih na snijegu. Zasigurno vam izgleda dosta često, ali sjetite se svog vozila kojim idete na posao. Minimalno što morate uložiti u njega je promjena ulja i filtera redovito nakon 15 do 20 000 km. 6 dana na snijegu je kao 15 000 km na autu bez promjene ulja. Ako nemate servisirane skije i snowboarde niste sigurni za sebe niti za druge na stazi.

Znate li?

Za većinu padova krive su skije koje nisu servisirane ili su loše servisirane. što je još gore, to su uglavmom padovi u težim prilikama (veća brzina, tvrda ili zaleđena staza...). Kod carving skija, pravilan servis skija je izuzetno važan.

bottom of page